Alkol gerçekleri bize alkol kullanmanın kişilere ve toplumlara ödettiği bedelleri gösteriyor. Alkolün etkileri 20-64 yaş arası 10 kişiden birinin ölümüne neden oluyor! Alkol istatistiklerine göre tüm yaş grupları içinde alkole kullanmaya bağlı yılda 20,000 ölüm gerçekleşiyor!

Alkol gerçekleri bize 2006 ve 2010 yılları arasında 88,000 kişinin öldüğünü gösteriyor. Alkol istatistiklerine göre bu sayı artmaya devam ediyor. Ne yazık ki alkol ölümlerinin %70’i çalışma yaşlarında meydana geliyor. 20-64 yaş arası alkolün etkileri yüzünden en çok ölümün görüldüğü yaşlar.

Belki de daha üzücü olan, alkol ölümlerinin %5’inin 21 yaşın altında gerçekleşmesi. Bu bize çocuklarda ve gençlerde alkol bilincini geliştirmek için çok daha fazla çalışmamız gerektiğini gösteriyor.

Alkolün bedeli kişiler ve toplumlar üzerinde ağır olduğu kadar, maddi olarak da oldukça masraflı. Aşırı alkol tüketimi Amerika’da her yıl 220 milyon dolara mal oluyor!

 

Alkol gerçekleri bize alkol tüketiminin ne kadar masraflı olduğunu gösteriyor. Alkol tüketiminin negatif etkileriyle mücadele etmek için Amerika’da kişi başına 746 dolar masraf yapılıyor. Bu ortalama bedel, yalnızca alkol tüketenlerin değil, tüm toplumun ödediği bir bedeldir.

Alkol kullanımı şaka değildir. Alkol tüketiminin bir diğer bedeli ise işte verimlilik üzerindeki negatif etkileridir. Alkol tüketiminin etkileri yüzünden işte 154 milyon dolarlık bir verim kaybı yaşanmaktadır.

Alkol gerçekleri ayrıca aşırı alkol tüketimi yüzünden toplam 24 milyon dolarlık bir sağlık gideri olduğunu ortaya koyuyor. Bu rakamlardan anlaşılacağı gibi, alkol tüketiminin ölümcül etkilerinin yanı sıra ekonomik bedeli de çok ağır.

Alkol gerçeklerinden bir diğeri ise, alkol kullanımının en çok 18 -34 yaş arası erkeklerde görülmesidir. Alkolizm erkeklerde kadınların iki katı sıklıkta yaşanıyor. Ayrıca sanıldığı gibi yalnızca fakir toplumlarda görülmüyor. Gelir düzeyi oldukça yüksek kimselerde de alkolizm yaşanmaktadır.

Aşırı alkol tüketiminin miktarı kadınlar ve erkekler için farklılık gösterir. Resmi olarak aşırı alkol tüketimi erkekler için haftada 15 içki, kadınlar için ise haftada 8 içki olarak belirlenmiştir.

Alkol kullanımının diğer bir ölümcül etkisi de alkollü araç kullanmaktır. Alkol istatistiklerine göre 2012’de trafik kazalarında ölümlerin %31’i alkollü araç kullanmanın sonucudur. Alkollü araç kullanımından ölenlerin toplam sayısı 10,322’dir.

Aşırı alkol tüketimine bağlı hastalıklara bakacak olursak, 200’den fazla hastalık türü saymak mümkün. Son araştırmalar ayrıca aşırı alkol tüketimi ile enfeksiyona bağlı hastalıklar arasında AIDS tarzı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Alkol, Avrupa Birliği’nde 10 prematüre doğumdan 1’inin sorumludur. Aşırı alkol tüketiminde en yüksek oranlara sahip ülkeler Avrupa’dadır. Fransa., Almanya ve Portekiz bunların başında gelir. Alkol istatistiklerine göre dünya çapında 20 hastalık ve yaralanma vakasından 1’i aşırı alkol tüketiminin sonucudur.

Dünya Sağlık Organizasyonu WHO’nun araştırmasına göre, 15 yaş üstü insanların alkol tüketim ortalaması günde bir çay kaşığı kadar saf alkole denk geliyor.

Alkol üretiminin yaklaşık %25’inin ise kayıt dışı ve uygunsuz olarak belirlenmiştir. Bu tür alkol üretimi sağlık risklerini daha da yükseltiyor.