Mercan adaları okyanusun cennetidir. Mercanlar okyanuslardaki bu doğa harikası adaları nasıl inşa eder?
Minik, jöle kıvamındaki deniz yaratıkları olan mercanlar, resifler ve hatta adalar inşa ederler. Silindir şeklindeki, 2.5 santimlik mercanlar büyük koloniler halinde, okyanus zemininde yaşarlar ve birbirlerine yapışırlar. Deniz suyundaki kalsiyumu alarak bundan kendilerine bir kabuk yaparlar. Öldüklerinde, yumuşak, jölemsi bedenleri çürüyüp gidince, geriye sadece sert kabukları kalır. Bu kabuklar o muhteşem doğa harikalarını meydana getirir. Milyonlarca yılda mercanlar üstüste ve yanyana gelerek sular altında ağaçlar, çiçekler, tepeler oluştururlar. Hatta suyun yüzeyine kadar çıkarak uzun resifler ve ‘atöl’ denilen adaları meydana getirirler. Pasifik’teki doğa harikası adaların çoğu bu hayvancıklar sayesinde oluşmuşlardır.
Dünyanın en uzun mercan adaları dizisi Avustralya’da, 2500 kilometre uzunluğunda, 900 adadan oluşan ’dir. Bu resif, uzaydan görülebilen, yaşayan organizmalar tarafından oluşturulmuş tek yapıdır.
Mercanların üremeleri de ayrı bir görsel şölendir. Yılda bir kez, genellikle Ağustos ayında, dolunaydan bir iki gün sonra bu hayvancıklar sperm ve yumurtalarını suya salarlar. Kar taneleri gibi ışığa doğru yükselen yumurta ve spermler biraraya gelerek döllenirler. Pek çok araştırmacı, Belize’de bu mucizenin gerçekleşmesini kaydetmeye çalışırlar.